Спартохори, или селцето с трите баби

Да ви разкажем за селцето Спартохори, което посещаваме, докато каякарстваме около о-в Лефкада.
До него стигаме с каяци, тръгвайки от къмпинг Десими. Разположено е на остров Меганиси, който е един от по-малко известните гръцки острови. Той е част от Йонийската група и се намира близо до югоизточното крайбрежие на Лефкада, затова е най-подходящ за еднодневно посещение.

Чували сте за Итака – родното място на Одисей, където неговата съпруга Пенелопа го чакала в продължение на 20 години. Е, Меганиси много прилича на нето! Хълмист зелен релеф, каменисти плажове в 50 нюанса синьо и тихи селца (дори едно от трите села на острова носи името на столицата на Итака – Вати).

Крайбрежието в северната част на острова е силно назъбено, с подобни на фиорди заливи и скали, и всичките населени места са тук – Спартохори, Вати и Катомери. Южната страна на острова не е населена и завършва с дълго и тънко парче суша, наподобяващо опашка. Атракцията на острова е голямата морска пещера Папаниколис, достъпна с лодка.

Всички плажове са с камъчета или скали, което допринася за прозрачността на водата, която ще забележите на острова. Липсата на ситен пясък гарантира и липса на тълпи, дори през юли и август, най-вече тези, които са далече от селата. Освен Спиля, на който има таверна през лятото, друг организиран плаж е Фанари на североизток – на него работи малък бийч бар с чадъри и шезлонги. Останалите плажове на Меганиси са девствени – Мегало Лимонари, Микро Лимонари и Агиос Йоанис. Именно последният е спряган за най-красивия плаж на острова, дълга и тясна ивица с камъчета и петна от светло и тъмносиньо във водата, с изглед към о. Лефакда и островчето Тиля.

 

Спартохори си има всички признаци на приказно гръцко селце: малки виещи се улички, сини дървени кепенци, аромат на пролет и лято и жужене на пчели – какво му трябва на човек? Може и да не срещнеш повече от двама човека по неговите улици, ама поне знаеш, че точно тези двама си живят добре – спокойни и щастливи. Защото живеят в един малък рай.

Коментари

Вашият коментар