10 факта, които вероятно не сте знаели за Кефалония

Всички обичаме КЕФалония, заради красивите й плажове, зашеметяващите пейзажи и приятелски настроените хора. Но освен това, Кефалония има някои характеристики, които я правят още по-специална. Ето списък с 10 факта, които вероятно не сте знаели за Кефалония. С тези знания можете да докажете на всички, че сте истински КЕФалонски експерт на следващото ни приключение:

  1. Имената на селата завършват на -ата, а фамилиите на -атос

    Може би сте осъзнали известно сходство в имената на повечето села в КЕФалония. Е, това е мнозинството завършващо на “-ata”, като Havdata, Monopolata, Peratata или Lourdata. Но също така, фамилните имена имат нещо общо. Това е, че повечето от тях завършват на “-atos”, например Evangelatos, Haritatos или Galiatsatos. Така че, ако следващия път срещнете грък и името му има наставката “-атос”, можете директно да го попитате, дали е от КЕФалония! Шансовете са големи!!!

2. Местният диалект използва италиански думи
Тъй като КЕФалония е била окупирана от венецианците дълго време, италианските думи са намерили своето място в местния език. За съжаление, този очарователен диалект бавно отмира. Но все още можете да срещнете местен (кефалонити), който използва италиански изрази, докато говори на гръцки.

3. Лорд Байрон

Британският поет Джордж Гордън Байрон, по-известен като Лорд Байрон, е имал дълбока връзка с КЕФалония. След като пристига на острова през 1824 г., той веднага се влюбва във вдъхновяващата околност на острова. Тук написва някои от най-известните си стихотворения: „Ако съм поет, дължа това на въздуха на Гърция“.

4. Огромни морски костенурки
Пристанището на Аргостоли КЕФалония е дом на един много специален застрашен вид морски костенурки. Те могат да бъдат забелязани в ранните сутрешни часове до рибарските лодки по крайбрежието на столицата. Техните наблюдения винаги са голяма радост за деца и възрастни. Но знаете ли, че местна група от доброволци познава повечето от костенурките толкова добре, че им е дала имена. Дори ги разпознават веднага като ги видят. Така че, ако ще посетите костенурките, следващия път потърсете приятелски настроените доброволци от Wildlife Sense, за да ви информират.

5. Аргостоли има най-дългия пешеходен каменен мост, пресичащ морска вода в света.
До пристанището ще намерите друга специална забележителност в Аргостоли: известният мост Де Босет. Построен през 1813 г. и кръстен на инженера Шарл де Босет, мостът има обща дължина от почти 690 метра. Това го прави най-дългият каменен мост, пресичащ морска вода в света. Неотдавна колите са били разрешени по моста. Това често предизвиквало известно объркване, тъй като мостът не е бил достатъчно широк за две ленти. В наши дни можете да се разходите по моста и да се насладите на гледката на град Аргостоли.

6. Ако срещнете грък някъде по света – вероятно е от КЕФалония
В Гърция има поговорка, че ако срещнеш друг грък някъде по света, най-вероятно той е от КЕФалония. Е, със сигурност има известна истина зад това. Идва от там, че КЕФалония има много моряци и капитани, които са пътували по света. Но това не е единствената причина. Много кефалонци напускат острова след голямото земетресение през 1953 г. и се заселват по света, най-вече в САЩ и Австралия.

7. Известно е, че жителите на КЕФалония са донякъде „луди“
Реакция, която може да изпитате, когато срещнете други гърци, които говорят за кефалонците, е, че те се смятат за малко „побъркани“. Причината е, че жителите на КЕФалония са много горди хора. Те обичат острова си безусловно и показват любовта си с много страст и хумор.

8. Карнавалът в КЕФалония е един от най-големите в Гърция
Ако вярвате, че Рио де Жанейро е място за празнуване на карнавали, тогава грешите. Определено трябва да помислите за посещение на КЕФалония по време на карнавалния сезон през пролетта. Празненствата по улиците на Аргостоли, Сами и особено в Ликсури са на друго ниво. Местни жители, облечени в цветни костюми, непрекъсната музика, която прави КЕФалония една от най-големите горещи точки за карнавали в Гърция.

9. Местните от Ликсури наричат града си „Малкия Париж“
Говорейки за Ликсури: Знаете ли, че вторият по големина град на КЕФалония има прозвището “Piccolo Parisi” – малкият Париж. Това е така, защото Ликсури е разделен от река, както Париж е разделен от Сена.

10. Wild Fun Adventures Club – доверете ни се!
Повече от 10 години създаваме приключенски емоции на остров Кефалония. Една кратка, но сладка такава, може да откриетев нашия блог.

 

“КЕФът е безценен!”
Народна мъдрост