История на каяка

Корените на каякът като плавателно средство са някъде из хилядолетните снегове в Арктика. Изобретен от инуитските и алеутските племена в арктическите територии на Северна Америка преди повече от 5000 години, в началото каякът е бил използван главно за лов. Гренландската дума qajaq всъщност буквално се превежда като “ловджийска лодка“. 

В суровите условия принуждавали ловците да строят каяците си с подръчни материали като козина и кожи от животни, обилно намазани с китова мас, за да бъдат водоустойчиви.

Дори тези много ранни модели на каяци показват дизайнерски разлики, сходни със съвременните лодки, които познаваме днес. 

Каяците, предназначени за риболов и лов се отличавали с по-широк и по-висок кокпит. А тези, които инуитите ползвали за пътуване на дълги разстояния, били по-плитки и с по-голяма дължина, подобно на съвременните туристически каяци, с които и ние гребем.

Еволюция на каяците

Каякът намира своя път към Европа в началото на 1800 г. под формата на конструкция на лодка, покрита с плат.

Каякът, като спорт, започ

ва да набира популярност в Западна Европа по същото време.  До ден днешен, каяците продължават да бъдат използвани като превозно средство в ледени води, а за експедициите до Северния и Южния полюс, са част от оборудването за придвижване през частично замръзналите реки.

Гребането за удоволствие, от своя страна, започва истинското си развитие едва в средата на XIX век, когато бива популяризиранo от британеца Джон Макгрегър. През 1845 г., Макгрегър поръчва изграждането на серия кедрови и дъбови канута, наречени „Роб Рой“ и плавайки с тях изследва реки и езера в цяла Европа. 

Впечатленията си той публикува в книга, наречена „Хиляда мили в Роб Рой Кану”, която добива изключителна популярна в Европа. През 1873 г. Макгрегър и неговия клуб по кану, въвеждат каяка като състезателен спорт и започват организирането на регати. 

Голям скок в история си, каякът прави през 1924 г., когато  е представен като демонстрационен спорт на 8-мата Oлимпиада в Париж, а през 1936 г. се завръща на Oлимпиадата в Берлин като спортна дисциплина с пълни медали. 

Модерни дизайни на каяци

Първоначално дизайнът на каяци е бил строго дефиниран и ограничен от материалите, използвани при изграждането им.
След изработването на първият каяк от фибростъкло ситуацията драстично се променя. Материала прави лодките по-леки, но същевременно и по-издръжливи. През 1984 г. на пазара излизат и първите полипропиленови каяци.

Нашият любим каяк е – Всеки каяк, който може да те отведе на незабравимо приключение!
Заради възможността да се докоснеш до места, недостъпни с нищо друго.
Затова и цялата ни флотилия е именно от “летящи” каяци.

Ела с нас, на някое от приключенията ни и сам ще се убедиш защо ги наричаме “летящи” каяци!