Каяк за духа, каяк за тялото!

“Здрав дух в здраво тяло” са казали древните римляни, а всички знаем, че те са разбирали не само от строителство на пътища и туристически обекти. Днес повече от всякога обръщаме внимание на здравето на душата и тялото си. И понеже трудно се постигат и двете в лекарския кабинет, най-честият съвет, който ще чуем, е да спортуваме редовно. Звучи лесно и достъпно, но кой спорт да изберем сред стотиците възможности? В никакъв случай няма да ви даваме акъл как, къде и върху какво да гребете. Но ще изтъкнем колко невероятно полезен е каякингът за психичното и физическото ни здраве и колко приятно е да избягаме с каяк от ежедневните си проблеми.

голяма група хора махат и чакат да започне каякинг урокът им
 

Емоционални ползи от плаването с каяк

Нека започнем с ползите за душата, тъй като се постигат почти веднага, не изискват години тренировки и са почти 100% гарантирани. Не познаваме човек, който да не е харесал плаването с каяк, но можем да предположим, че излизането на лов в 5 сутринта в замръзналите води на Арктическия океан по тъмно (сякаш има разлика в различните часове на деня през зимата в Гренландия!) не е най-приятното изживяване. Но също така и вярваме, че щом премръзналият, гладен и отегчен от бремето на оцеляването ескимос се качи на своя каяк, го завладява онова чувство. Същото чувство на лекота, спокойствие и надмощие над водната стихия, носейки се над водата като перце, както и нас при всяко първо гребане на каяк след дългата зима. (Впрочем, като споменахме виртуозите в каякинга – ескимосите, тук можете да си припомните и историята на плаването с каяк.)

Но по същество…

Гребането намалява стреса

На всички вече ни е писнало да слушаме колко е вреден стресът за здравето ни. Вместо да се впускаме в излишни обяснения за възможните негативи върху тялото, направо предлагаме решение за редуцирането му. Гребането с каяк, като всяко равномерно физическо упражнение, насочва мислите ни в съвсем друга посока и спираме да мислим за това какво ни напряга, а щем – не щем, се фокусираме върху това как да се придвижим до крайната си цел само на гребла и мускули. Освен това излизането навън сред природата, особено във вода, стига да не ви е страх от нея, неминуемо води до намаляване на стреса.

щастливи и усмихнати каяк приключенци махат пред камерата

Яхването на каяка ни прави щастливи

Искаме или не, физическото натоварване и освобождаването от стреса води до отделяне на химикали или хормони на щастието като ендорфин, допамин, серотонин и други -ини, всеки един от които ни кара да се чувстваме щастливи и усмихнати. И колкото повече гребем, толкова повече хормони се отделят. Повече хормони, повече щастие! Внимание! Учените предупреждават, че човек може да се пристрасти към щастието и ако мозъкът го свързва с каяк, за нула време може да се окажете пристрастени към каякинга. Според нас рискът и каякът си заслужават напълно.

Плаването с каяк подобрява съня

Безсънието – още един бич за съвременните хора. Дори да заспивате веднага щом положите морна глава на възглавницата и да страдате всяка сутрин, че алармата вече е в смартфона и не върви да го запратите в стената, то винаги има накъде да подобрим качеството на съня. Намаляването на стреса и увеличаването на физическата активност или с други думи здравословното освобождаване на излишните запаси от енергия правят чудеса в леглото (не в този смисъл, но и там има ползи 😉). Човек не свързва каяка със спане, но пък сънят ни определено печели от срещата ни с каяка.

Разходката с каяк създава приятелства

Може би една от най-големите ползи от каякинга е това, че помага да се социализираме. От една страна гребането с каяк не изисква голяма подготовка, за да започнем да го правим, така че е лесно да намерим компания за порция здравословно каяк забавление във водата, докато водачът ви следи за вашата безопасност. От друга страна, дори да отидем с непозната група хора, това е чудесен начин да срещнем нови търсачи на щастие, както и да създадем нова социална среда и приятелства.

група каяк запалянковци размахват греблата си за поздрав

Намираме път към себе си

Въпреки че социализирането наистина е невероятна възможност, която каякингът ни дава, да се озовем сами в каяк във водата също носи своите невероятни здравословни ползи. Може да не сте непременно сами, ако още сте начинаещи във водния спорт, но дори и в група, можете спокойно да се отдадете на мислите си, необезпокоявани от ежедневните си задължения. Какво по-добро място да намерим отново пътя към себе си и най-дълбоките кътчета на душата си и да си припомним какво е най-важно за нас от средата на приказно красиво езеро или тюркоазена морска шир, един каяк и ние в него. 

Ако се чудите къде може да се видят тези невероятни красоти, в които да излекуваме изнервената си градска душа, ето няколко предложения за кратки и по-дълги приключения с каяк, с които стресът, некачественият сън и лошото настроение просто нямат шанс!

 

Каяк = чудеса за тялото

Споменахме част от здравословните ползи от плаването с каяк за психиката, но ползите за физиката не само че не отстъпват, а за мнозина дори надхвърлят резултатите, които безспорно се постигат за подобряване на емоционалното ни здраве. За никого не е лесно да намери спорт, който едновременно да помага за изграждане на мускулна маса, да увеличава силата, да подобрява баланса и издръжливостта, да гори мазнини и… да не е скучен. Е, каякингът може да се похвали с всичко това, че и отгоре. Разбира се, за да усетим облагите от този спорт, трябва да го практикуваме редовно.

Нека се запознаем с благотворното действие на каяка върху тялото.

Гребането също е кардио

Вместо да тичаме около блока (или в парка – за тези, които имат късмет да имат такъв наблизо) или на пътека във фитнеса, можем да постигнем същия ефект с правилно гребане. Гребането е сред така наречените аеробни спортове, така че спокойно може да замести останалите ви кардио тренировки. Не казваме, че ще стане от първия път, но веднъж усвоили техниката и натрупали малко сила, няма и да искате да чуете за скачане на въже и каране на колело по прашните пътища. А и коленете ще са ви благодарни! Но най-вече ползи ще има за сърдечно-съдовата ви система, която ще стане по-здрава и готова за все по-големи спортни подвизи и каяк приключения!

Тонизира и стяга горната част на тялото

Да гребем с каяк, изисква да включим почти всички мускули от горната част на тялото – ръце, рамене, гръб, гърди, кръст, дори и корем. Неизбежно е да не усетим благотворното влияние на каяка върху формите си, стига да не се ограничим до едно плаване, разбира се – тогава ще ни останат само мускулната треска и приятните спомени. Каякингът не може да замести фитнеса, ако се стремите към тяло тип “фитнес батка”, но определено изгражда стегнати, добре оформени и силни мускули, с които да съберете погледите на плажа. Като бонус, макар краката да не са основна двигателна сила в каякинга, те също се стягат, докато ни помагат да балансираме цялото си тяло върху каяка.

каяк любители се носят по тюркоазената морска повърхност

 

Каяк за повече издръжливост

Вече и за децата е ясно, че дори да направим мускули като на бодибилдър, те не дават на тялото издръжливостта, а много често и силата, която очакваме да видим от толкова големи мускули. Издръжливостта се постига с постоянни, методични тренировки и срещането на тялото с реални препятствия и затруднения, с които то да се преборва. Издръжливостта е съвкупност от сила, умение, психическа устойчивост и здрава сърдечно-съдова система. Гребането с каяк обикновено продължава с часове, което в дългосрочен план прави тялото устойчиво на продължителни натоварвания и повишава енергията. А какъв по-добър резултат за здравето ни от това да се чувстваме силни, енергични и издръжливи на физически натоварвания?

На каяка горим калории и отслабваме

Да си дойдем на думата. Кой иска да тренира с часове, да се поти под жаркото слънце, да става рано, за да стигне до подходящ за каяк водоем, да дебне прогнозата за времето като обявяването на жребия за световното по футбол и накрая да се окаже, че няма да свали някой и друг килограм. Е, имаме добра новина. Гребането с каяк гори доста калории и съответно излишни мазнини. Вероятно сте се досетили за това още в частта с кардиото, но нека го потвърдим – с каяк се отслабва! Ето и малко цифри от фитнес инструктори, които са си направили труда да ги изчислят. Енергична 30-минутна тренировка може да изгори 255 калории при човек с тегло 57 кг, 316 калории при тегло 70 кг и 377 калории при тегло 84 кг. Това го умножете по няколко, защото с Wild Fun гребането продължава часове наред и само си представете колко калории ще изгорите. А най-хубавото е, че докато се забавлявате, няма и да усетите как ги горите.

Съветваме ви обаче да не се хвърляте на твърде тежки тренировки или гребане с каяк в неподходящи условия, особено ако сте начинаещи. Доверете се на професионални инструктори по гребане, които ще ви насочват как да започнете и продължите каяк приключението си и ще следят за безопасността ви през цялото време, за да извлечете максимална полза за психическото и физическото си здраве от тренировката. В Wild Fun Adventures Club работят само професионалисти с дългогодишен опит във водните спортове, които на живо доказват колко благотворно се отразява каяк гребането на душата и тялото и дават всичко от себе си всеки приключенец да се влюби в този спорт.

Напомняме ви къде организираме нашите приключения. Ако се чувствате изкушени да пробвате нещо ново или вече сте фенове на каяка и търсите начин да гребете по-често, ние сме винаги насреща да подадем едно гребло. Конкретни дати за каяк приключения можете да намерите и на нашата Facebook страница. Не се колебайте да се свържете с нас при всякакви въпроси, свързани с цялостното ви каяк преживяване, независимо от опита, който имате, дали сте сами или цяла група или имате организационни неясноти. Очакваме скоро да видим как яхнали по един каяк порите водната повърхност и размахвате гребло за новата си профилна снимка.

приключенки размахват греблата си върху каяк