Време е за каяци. България има какво да предложи

Пролетта чука на вратата и скоро ще поставяме червено-белите връвчици около китките. Времето се затопля, дните се удължават и ако вече истински ви е писнало от четирите стени на дома, или по-лошо – офиса, вероятно вече замисляте първите си приключения в природата. Водните спортове все повече набират популярност и с топящите се снегове и ледове съвсем скоро ще дойде време за активния сезон за любителите на каяци. България, за щастие, предлага многобройни приказни местенца, където плаването не само ще ви освежи с активност, но ще ви зареди с положителна енергия.

Мит е, че каяците не са за всеки. Те са малко като шкембе чорбата – само хора, които не са ги опитали, твърдят, че не стават за нищо. Всеки, който дори веднъж е седнал в тези тесни, маневрени и леки лодки, се влюбва в преживяването. И няма как да е иначе. Природата е истински зашеметителна, когато я погледнете от нов ъгъл, леко плъзгащи се над водата. 

Все пак, когато говорим за начинаещи, не всеки водоем става за каяци. България безспорно е богата на водоеми, където може да се плава, но някои от тях са истински опасни и ако не сте опитни с греблата, може да си навлечете главоболия. За това ние сме ви подготвили три местенца, които не само са безопасни дори за тези, които тепърва се качват на каяк, но с природните си дадености могат да допринесат това изживяване да остане незабравимо. 

Язовир Огняново

Разположен на самия край на Софийското поле, язовирът сякаш прорязва западните склонове на Средна гора, за да издяла една сложна, почти пикасова фигура със своята вода. Десетки малки китни заливчета даващи възможност да се усамотите на страхотни поляни, сякаш създадени за пикник с добри приятели, вкусна храна и много бира (за шофьорите сокче). През късната пролет за вашето невероятно преживяване се грижат и стотиците акациеви дървета. Те изпълват въздуха със сладкия си аромат и сякаш тихо ви приканят да оставите стреса на брега, а във водата да намерите единствено и само хармония. 

Язовир Пчелина

Въпреки срамното си начало, язовир Пчелина днес е едно от любимите места на софиянци за водни спортове. Построеният през 70-те години язовир е имал за цел да утаява мръсотията, с която индустриалната зона на Перник замърсява река Струма. Днес индустрията в Перник е почти в тотален колапс, което пък е добре за природата и някогашните отровни води на Пчелина, днес са приветливи и идеални за каяци. България предлага много язовири, но никой не е така подходящ за начинаещи в каякинга както Пчелина. Имайки предвид, че е изграден като утайник, естествено водата е изключително спокойна и няма почти никакво течение, нещо, с което могат да се похвалят много малко язовири.

Природните дадености на района не са за изхвърляне. Част от каяк излета е и разходката до средновековната църква „Свети Йоан Летни“, която е кацнала на една скала над водите и сякаш пази всеки, който влезе във водата. За почитателите на приключенията не само в природата, но и по масите, в близост до язовир Пчелина, на едва няколко минути път с кола, се намира култовата кръчма Калената пивница. Винаги е приятно да кажеш едно наздраве след няколко часа гребане. 

Язовир Искър

Един от най-големите язовири, който отдавна е станал център на водните спортове за софиянци. В далечния край на язовира могат да се видят ветроходни яхти, джетове, лодки и какво ли не. Мястото е идеално и за каяци, благодарение на широката чашка, слабото течение близо до бреговете и лесният и равнинен достъп, особено от южната част на язовира. Гигантският водоем позволява да гребете дори няколко часа, без да се налага да въртите обиколки, а гледката се изменя непрекъснато. Ще имате шанса да се насладите на снежните върхове на Рила в единия край, а в другия ще сте омагьосани от Резньовете и Черни връх на Витоша. Накъдето и да погледнете, гледката е смайваща.  

Малък Сечко скоро ще бъде изритан от Баба Марта и времето ще почне да бъде малко по-щедро, както откъм слънчеви часове, така и откъм температури. Да прекарвате уикендите си вкъщи, когато времето навън е топло и приканващо за приключения, си е престъпление. А да твърдите, че не можете да “карате” каяк е оправдание. Време е да внесете малко спорт, приключение и страхотни емоции в живота си и ние знаем как да ви ги донесем.
Свържете се с нас, за да ви споделим нашите предложения за уникални еднодневни каяк преживявания.