Магията на Диапорос – карибски остров на няколко часа от София

Когато става въпрос за плажове, кристална вода, тюркоазни заливи и фин пясък, южната ни съседка определено има какво да предложи. И все пак далеч не всеки плаж от хилядите километри брегова ивица на Гърция е достоен да подпали телефона ви от лайкове в Инстаграм. Това обаче не важи за остров Диапорос. Скрит до полуостров Ситония, Халкидики, този необитаем остров без проблем може да ви заблуди, че сте на Карибите. Тъй като думите не са достатъчни да опишем тази цветна феерия в синьо-зелената гама, сме подготвили обилен снимков материал от Диапорос, за да се уверите сами. Предварително се извиняваме, че и фотографските ни способности не са достатъчни да хванем тези екзотични багри. Но на живо гледките към плажовете на Диапорос спират дъха и приковават погледа.

залив с лодки на остров диапорос

Кратка история на Диапорос

Диапорос се отличава от останалите знакови гръцки острови и по това, че макар и неземно красив и разположен съвсем близо до континенталната част на Гърция, той никога не е бил населен. Няма никакви исторически данни там да се е случвало нещо, няма останки от крепост или селище, няма и други намерени исторически артефакти. Изобщо малкият остров е бил силно пренебрегван от Античността, та чак до XX век. Тогава идва и славното време на Диапорос. През 50-те години, когато светът започва да се възстановява от войната и хората започват да пътуват повече и да търсят места за почивка, Диапорос попада в полезрението на група заможни хора. Островчето се сдобива с няколко вили и ежегодно привлича летовници, търсещи спокойствие, красота и уединеност. За щастие, въпреки нарасналия към Диапорос интерес, сградите са съвсем малко, ресторанти и магазини изобщо няма, а единствените пътища, които прекосяват острова, са тип “черен път”.

плаж на диапорос с каяци

Плажовете на Диапорос

Но да си дойдем на думата. Силата на Диапорос е в плажовете. Най-известният диапороски плаж е Мирсини. Заради наситено синята прозрачна вода и белия пясък, плажът привлича туристи, отседнали не само около острова, но и на по-далечни места из Ситония. Именно Мирсини има основната заслуга Диапорос да бъде сравняван с карибски остров. Синята лагуна е не по-малко известен плаж. Макар по Средиземноморието да има поне 20 “сини лагуни”, това райско кътче съвсем заслужено си е спечелило славата на един от най-красивите плажове в Гърция. Останалите многобройни малки заливчета на Диапорос са също невероятно красиви и където и да се позиционирате, кристалната морска шир и невероятните спомени са ви гарантирани. 

плаж на диапорос с кристална вода

Тайната на този малък остров обаче не е само в красотата им. Диапорос е разположен в залив между два големи полуострова и водите около него са изключително спокойни и сравнително плитки. За разлика от много други гръцки плажове, където наред с всичко прекрасно, ваши постоянни спътници са вятърът и вълните, там наистина можете да си отдъхнете и да се чувствате в безопасност дори с малки деца. Обилната иглолистна растителност пък ви осигурява естествена сянка на повечето плажове.

млади приключенци на каяк в тюркоазена морска вода край диапорос

Как се стига до Диапорос

Като до всеки остров, основният начин да се достигне е по вода. Хората си наемат моторни лодки, водни таксита или каяци. За нас най-добрият начин да стигнем до Диапорос, разбира се, е със здравословна доза собственоръчно гребане. Полезно, екологично и много забавно. Разстоянието от Вървуру, най-близкото населено място, до острова е съвсем кратко, което прави разходката подходяща и за хора без опит в гребането с каяци. Освен това плажът (и храната 😉) се услажда много повече, когато си заслужим със собствен труд да сме там. А и каяците ни дават свободата да си изберем плажа отдалеч и с няколко загребвания да сменим заливчето, докато намерим идеалното за нас. Каяците са винаги изключително приятно забавление, дори и по мътните води на нашенските язовири, какво остава да минаваме над тюркоазната морска повърхност и да се наслаждаваме на малките морски обитатели, скрити за по-мързеливите туристи. Това е изживяване, което всеки иска да повтори!

каяци край диапорос

Ако още не сте посещавали Диапорос, а сте почитатели на средиземноморските прелести, може би е време да поправите тази грешка. Островът се намира на около 400 км от София, а от Южна България е още по-близо. Ако искате да усетите магията на Диапорос, под чийто плен ще останете завинаги, горещо ви препоръчваме да участвате в някое от нашите каяк приключения до Диапорос. 100% гарантиран wild fun!