Митове и легенди за Лефкада

Лефкада, със столица Лефкас, е един от любимите ни гръцки острови в Йонийско море! В многобройните ни посещения сме се убедили, че тя е освен перфектна дестинация за каяк приключения и мистичен остров, който носи своите легенди, облечени в тюркоазени води.

Митът за Лефкада

Почти всичко в Гърция има митична традиция. Древните елини винаги са искали да свързват определени места с истории за богове или известни герои.

За произхода на името има две версии. Една казва, че то идва от белия цвят (λευκός, -ή, -ό [lefkos] = бял) на скалите на северния нос, а според другата името идва от Лефко, приятел на Одисей.

Митове за Лефкада

В древността, северният нос на Лефкада, бил много известен. Според легендите Зевс е почивал там, между любовните си приключения, от където произлиза и преданието всеки, че който скочи от белите скалите, щял да избяга от мъките на любовта. 

Небезизвестен е митът за Сафо, древногръцкaта поетеса, която скача от скалите на Лефкада, за да се освободи от любовта си към Фаон. 

Легендите говорят, че и богинята Афродита е избрала да сложи край на живота си именно тук. След като разбира за смъртта, на своя любим Адонис, тя се отправя към белите скали и скача в бездната на Йонийско море.

Лефкада и Омир 

Освен с този трагичен мит, Лефкада е свързан и с поезията на Омир, а именно Одисеята.

След като извършили разкопки на различни места на острова, Германският археолог Вилхелм Дьорфелд, заключва че Лефкада всъщност е Итака на Омир, а дворецът на Одисей се намирал  западно от Нидри, на южния бряг на Лефкада.

Най-широко признатият аргумент за тази теория е описанието на Омир, че до Итака може да се стигне пеша.

След проучвания се оказва, че Лефкада е единственият остров, който е бил свързан с континенталната част по тясна ивица и респективно единственият, който отговаря на описанието.

 Лефкада днес

Островът е добре известен с впечатляващото си крайбрежие, с невероятните плажове с бял пясък и тюркоазените води.

Прекрасните плажове и кристално чистите води обаче не са единствената причина за красотата на острова. Лефкада е много зелен остров, пълен с дървета и богата фауна и флора. Лагуната между Лефкада и континенталната част е защитена влажна зона и перфектно убежище за много мигриращи птици и други редки видове. Могат да се видят също реки, както и водопадите на дефилето Димосари, близо до Нидри.

Лефкада и каяци

А ние от своя страна носим легенди за неповторимите каяк преживявания, които сме имали в района на Лефкада и съседните й острови. Дивите плажове, морските пещери и малките китни селца създават перфектни условия за гребане и за пълно разпускане.

Присъедини се към някоя от групите ни и напиши своята ЛЕФКАДА ЛЕГЕНДА!