PRO комплект за оказване на първа помощ

Не забравяйте лепенките и вътрешните велосипедни гуми!

 

Пешо стъпил върху морски таралежи и едвам, едвам пристъпва (пък и така ще е още няколко месеца), гаджето му си играе на руска рулетка с пчелен кошер. Иван пък го цепи глава, махмурлия милия, че то нали каяци, ама и парти трип, а на теб са ти излезли ей такива големи мазоли от прекаленото стискане на греблото.. нейсе, явно не си го увладял това “захващане”. Лепенките привършват, защото единственият, който се е сетил да вземе резервни си ти, но вече си ги раздал/а. Един вид – неприятна работа!

Независимо дали си гид, лидер на група приключенци или обикновен уикенд купонджия, поддържането на добре оборудван комплект за оказване на първа помощ може да се окаже доста предизвикателна задача.

Подготви се с една добре оборудвана аптечка за оказване на първа помощ, а не с бутафорните такива, които се продават в Кауфланд за 7,50 лв. В подобни аптечки ще намериш няколко лепенки, евентуално бинт и… това е всичко! Със сигурност то няма да е достатъчно в по-сериозни случаи, ако сте на някой див плаж и наоколо няма цивилизация. За морските таралежи да споменаваме ли?

 

Морски таралеж

 

Водни обувки

 

*Малко отклонение: по гръцките плажове тези малки сладки и неприятно бодливи създания се намират често. Затова препоръчваме да носите обувки за вода. Напомняме и тук, за всеки случай!

 

 

Медикаменти

Ибупрофенът е задължителен! Помага срещу възпаления, треска и не на последно място (и не по-малко важно) – изритва махмурлука. Тиленол и аспирин могат да бъдат негови заместници. Увери се, че си взел и някакъв вид антихистамини (противоалергични медикаменти). Да не забравяме и помощ при диария, като например Имодиум или Лопедиум – неприятно, но пък на всеки може да се случи, а става още по-неприятно, когато те сполети на дивите места, които посещаваме. Добре е да имаш и Хидрокортизон, антиинфекциозен и противовъзпалителен компонент, който може да бъде изключително полезен в критични ситуации.

Запомни! Винаги, когато използваш медикаменти бъди изключително внимателен/а и чети листовката, която е в опаковката. Пази лекарствата в оригиналните им опаковки, но ги увивай с два слоя тиксо, изолирбанд или нещо от сорта. Важни са инструкциите и дата на годност.

Основни материали, необходими за оказване на първа помощ

Хубаво е да имаш маска за лице в комплекта, която би предпазила лицето ти от опръскване с телесни течности, причинени от различни видове травми. Дигитален термометър. Ще трябва и ножица за превръзки, за да може да се режат бинтове, дрехи и др. при нужда. Тя е със заоблени краища, които предпазват пациента от пробождане и в същото време не би пробила непромукаемата торба. Спринцовка, с която да се промие раната възможно най-дълбоко и чисто. Продукти с активна съставка йод-повидон за почистване на раната. Антибактериални кърпи за ръце, защото не винаги има достъп до чиста течаща вода и сапун. Винаги е по-добре да има и чифт медицински ръквици под ръка, за сигурност. Дори и добре да сме се справили с промивките и превръзката, опасността от последваща инфекция е на лице, а ние искаме да я сведем до минимум. Вземи си и една игла (да такава, за шиене), нямаш представа в колко случаи се оказва от полза.

Сортирани лепенки, бинтове

Стерилни марли 4х4, 3х3, 2х2 см., големи стерилни марли 8х10, 5х9 см., бинтове с различна ширина, различни по големина лепенки (по възможност водоустойчиви). Триъгълната кърпа е задължителна, дислокациите са често срещани при гребните спортове.

Препоръчваме и хирургично лепило – тъканите, които ще бъдат залепвани се обработват по подходящ начин. Върху едната повърхност на раната се нанася чрез изстискване тънък равномерен слой лепило и двете повърхности на раната се притискат една към друга за около 30 сек.

Екипировка за оцеляване

Вътрешна гумаДъктейп, или армирана лента, с която може да се ремонтира почти всичко или направо всичко – безценна! Част от въртешна гума на велосипед – с нея лесно може да запалите огън, дори и в мокри условия. Ще послужи и за отремонтиране на скъсани непромукаеми торби и други повредени гумени съединения. Тампони – да, точно онези тампони, за които си мислиш, при бликаща от носа ти кръв ще ти спасят живота. Презервативи, които може да използваш за прибиране на телефон, ако нямате подходящи непромукаеми торби, за да не се намокрят. Или пък да ги употребиш по предназначение – все пак всичко се свежда до безопасността, нали?

 

Задължително съхранявай аптечката си в непромукаеми торби или специални кутии, защото никак няма да е добре медикаментите да подгизнат и да не са годни за използване.

 

Подобен комплект за първа помощ не ви превръща в лекар гуру, но все пак е добро начало. Ако сте приключенец по душа и често адреналиствате, препоръчваме да изкарате стандартен курс към БЧК или към друга организация, провеждаща подобен тип обучения, за оказване на първа помощ. Там бихте придобили много и полезни умения, с които да помогнете на себе си и околните при възникнала неприятна ситуация по време на приключенията ви.

 

След всяко пътуване прави инвентаризация на аптечката и, ако има нещо с изтекъл срок на годност, го подменяй, а използваните – допълвай. Не бъди човекът с аптечка за 7,50 лв. от Кауфланд! (Други неща си пазарувайте от там, само аптечка не)

Ние, разбира се, сме се погрижили за една такава чудна аптечка за сигурността на всички!

Коментари

Вашият коментар