Подходящо облекло за гребане с каяк или кану

Важно е да знаем какво облекло ни е необходимо, когато ни предстои за първи път да гребем с каяк или кану, а и дори да не ни е дебют в плаванията, също е хубаво да сме запознати с някои основни правила.

Какво трябва да носите зависи от условията за гребане, метеорологичната обстановка и каква е възможността от неочаквано обръщане във водата.

Когато температурата на въздуха и водата са подходящи за плуване е
достатъчно да сте облечени като за един нормален ден на плажа. Все пак имайте предвид, че е желателно дрехите, които носите да ви предпазват от слънцето, а материята им да е проветрива.

Когато температурата на въздуха е сравнително висока, а тази на водата не е подходяща за плуване и я оценяваме като студена за нас (преценката е индивидуална), е необходимо да сме по-внимателни при избора си на облекло. Ако ще гребем в спокойни води (язовири, езера), се обличаме според температурата на въздуха. Когато се гребе в бърза вода или в морски условия, където шансът да се намокрим или обърнем е значително по-голям, е необходимо да съобразим облеклото си с това.

ВАЖНО! Пригответе си, в непромокаема торба, допълнителен комплект дрехи за преобличане!

„Ключовата концепция“ при студено време са СЛОЕВЕТЕ. Няколко тънки слоя дрехи ще задържат топлината и ще бъдете много по-подвижни с тях, отколкото един дебел слой. Запомнете, че е по-добре да се чувствате комфортно, а и когато сте с няколко тънки слоя дрехи, винаги може да съблечете един от тях. Първият слой дреха (най-близо до тялото) е добре да бъде от памук или вълна, или от синтетични влакна, като и в двата случая целта е да се абсорбира изпотяването. Вторият слой е добре да е вълнен или подобна по приложение синтетична материя. Избирайте изрязани облекла, които да осигуряват по-голяма свобода на движенията. Третият, повърхностен слой, ви защитава от проникването на вода. Уверете се, че той е от непромукаема и ветроупорна материя и при възможност да има гумени/неопренови стеснения около китките и врата, за да не позволява навлизането на вода. Обувките могат да варират от стари маратонки, през сандали и неопренови боти, до специални обувки за гребане.

Когато температурата на възхуда е по-ниска и водата е студена има сериозна опасност от хипотермия, ако лодката се обърне. В такъв случай мокър или сух непромукаем костюм би бил добра инвестиция. Изборът е индивидуален и трябва да го съобразим с водоемите и метеорологичните условия на мястото, на което се извършва гребането.

При студено време съчетано с вятър, добър аксесоар, който предпазва ръцете, са ръкавиците. Може да използвате вълени ръкавици, полипропиленови – държат ръцете топли, когато е мокро и съхнат бързо, неопренови лапи – захващат се директно за греблото (препоръчваме този вариант) и държат ръцете сухи и топли, като същевременно осигуряват добър захват за греблото.

Както се казва – няма лошо време, а неподходяща екипировка! Съобразявайте облеклото си с метеорологичните условия и водоемите, в които гребете, за да успеете да се насладите изцяло на плаването с каяк или кану.

Коментари

Вашият коментар