Как да запазим екипировката в каяка си суха?

Как да запазим екипировката в каяка си суха?

Предстои ви плаване с каяци, но не искате екипировката ви да е подгизнала във вода? За щастие има много възможности, които да предотвратят това и да запазят всичко, което сте взели сухо и в отлична форма.

Непромукаема екипировка за каяци можете да откриете в специализираните магазини за каяци и яхти. Също така в ловни магазини и места, на които се продава военна екипировка. Какво трябва да си набавите?

  1. Сухи торби (понякога наричани “мокри торби”!)

Може да си закупите сухи торби във всякакви размери и форми. Най-разпространени са тези, при които начинът на закопчаване е навиване горния край на торбата и последвало закопчаване с катарама. Също така на пазара може да се открият и сухи торби, закопчаващи се с цип. Повечето са направени от винил, найлон и полиестер. Сухата торба трябва да е от устойчива и подсилена материя, която да не се скъса при първото съприкосновение с местата, където ще я поставяте. Съветваме да избирате ярки цветове торби.

  1. Водоустойчива раница (Soft packs)

Това са непромукаеми сухи торби, на които са поставени презрамки за по-лесно транспортиране и носене. По-големи по размери от обикновените сухи торби, побират повече багаж. Не са удобни за няколко-дневни експедиции, поради по-големия си обем, което прави побирането в каяка по-сложно. Материалите, от които са направени са с по-големи плътности, отколкото обикновените сухи торби, по-здрави, по-устойчиви, по-скъпи. Идеални са за транспортиране на багажа ДО каяка.

  1. „Бидончета“

Перфектни за съхранение на хранителни продукти. Евтини, можете да си ги купите почти от всякъде. Най-подходящи за каяк са бидончета с размери от 2 л. и 5 л. Уверете се, че между капака и бидончето има гумено или силиконово уплътнение. Е, ако няма, може и сами да си го изработите.

  1. Сухи кутии

Или другото име на водонепромукаемите кутии. На пазара се предлагат различни по здравина кутии. Използват се за съхранение на електроника, фотографско оборудване, слънчеви очила и други чупливи вещи.

  1. Съхранение на карти

Въпреки че технологиите са напреднали и можем да използваме всеки смартфон, на който да качим карта и навигация, винаги трябва да имаме резервен вариант и хартиено копие на маршрута си.

Допълнителни съвети, как да запазите екипировката си суха

Дори да си закупите най-скъпата и качествена екипировка, предлагаща се на пазара, важно е да запомните, че и най-добрите могат да се провалят! Случва се закопчалките да се счупят и от там започва лек теч и екипировката ни се намокря. За това е силно препоръчително двойното подсигуряване. Предвиждайте винаги два слоя на защита, особено за ценните си вещи (електроника, фото оборудване и др.).

Внимателно трябва да планирате какви размери сухи торби да използвате, особено ако плавате с каяк. Ако плавате с кану, имате лукса на огромното пространство, което предоставя открития кокпит на лодката и тогава може да изберете големи по обем сухи торби. При каяка организацията на багажа в малкото пространство е по-сложна. Необходимо е добре да се обмисли точно какво ще е нужно за плаването, да изберем за всяка вещ правилната по обем суха торба, бидонче или кутия. Да се има предвид, че част от багажа трябва да се постави върху корпуса на лодката и да бъде обезопасен, за да не си го търсим по дъното на морето.

ВАЖНО! Каквото и да правите, не претъпквайте сухите торби. По този начин рискувата закопчалките да се счупят, лепените шевове да се скъсат и багажа ви да се намокри. Също така, когато торбата е претъпкана, по-трудно се затваря и отваря, а за вас ще е важно да може бързо да достигнете до нейното съдържание във всеки един момент.

Задължително тествайте предварително новата си непромукаема екипировка преди да се впуснете в плаването. Никак няма да е приятно да установите по средата на приключението си, че 2/3 от багажа ви е подгизнал, повреден и неизползваем. Когато се приберете от плаване, прегледайте внимателно непромукаемата екипировка за щети и ако има такива, ги отстранете или заменете повредените елементи с нови.

Няма да е зле да помислите как да организирате намирането на багажа си в многото на брой непромукаеми торби. Някои предпочитат различни цветове торби, други си купуват прозрачни, трети номерират торбите и си правят кратко описание в коя какво има. Който и вариант да изберете, важното е бързо да достигате до желаното съдържание.

Да запазим екипировката си суха е предизвикателство. Запомнете, че не можем да запазим всичко напълно сухо, но колкото повече съхраним до края, толкова по-добре! Да се съхрани екипировката суха е въпрос на сигурност и комфорт на цялото ни приключение. Инвестирайте в добра екипировка и се грижете добре за нея, за да ви служи тя дълго време.

Коментари

Вашият коментар

X